دروس
علت شکست مسلمانان در جنگ احد چه بود
علت شکست مسلمانان در جنگ احد چه بود
شکست مسلمانان در جنگ اُحُد (سال سوم هجری قمری) علل مختلفی داشت، اما مهمترین و مشهورترین دلیل، نافرمانی گروهی از تیراندازان مسلمان از دستور پیامبر اسلام (ص) بود.
خلاصهای از ماجرا:
- موقعیت جغرافیایی و استراتژی اولیه:
پیامبر (ص) به گروهی از تیراندازان دستور داده بود که روی تپهای در پشت نیروهای مسلمان مستقر بمانند تا از حمله احتمالی دشمن از جناح عقب جلوگیری کنند. - موفقیت اولیه مسلمانان:
در آغاز نبرد، سپاه مسلمانان برتری یافت و نیروهای مکه (به رهبری ابوسفیان) در شُرُف شکست بودند. - ترک موضع توسط تیراندازان:
گروهی از تیراندازان، به تصوّر اینکه جنگ به سود مسلمانان پایان یافته و غنایم قابل توجهی بر جای مانده است، خلاف فرمان پیامبر (ص) تپه را ترک کرده و برای جمعآوری غنایم به میدان آمدند. - حمله ناگهانی خالد بن ولید:
خالد بن ولید، که مسئولیت فرماندهی سواران قریش را بر عهده داشت، با مشاهده خالی شدن تپه، با نیروی سواره به پشت جبهۀ مسلمانان حمله کرد. این اقدام، مسلمانان را در میانۀ میدان نبرد غافلگیر کرد و نظم و انسجام آنها از هم گسست. - آسیب جدی و شکست ظاهری:
این حمله غافلگیرانه سبب عقبنشینی بخشی از سپاه مسلمانان شد و در نتیجه آسیب فراوانی به آنها وارد آمد. هرچند دشمن فرصت تعقیب و تسلط کامل پیدا نکرد و نبرد کاملاً به سود قریش خاتمه نیافت، اما از نظر ظاهری، مسلمانان این نبرد را با تلفات بیشتر و روحیۀ پایینتر ترک کردند.
عوامل دیگری نظیر موارد زیر هم در شکلگیری این شکست تأثیر داشتند:
- برخی سادهانگاریها و شوق بیش از حد برای جمعآوری غنیمت
- پیروزی اولیه که منجر به کاهش احتیاط و غفلت از اصول فرماندهی شد
- بهرهگیری سپاه قریش از فرماندهانی چون خالد بن ولید که تاکتیکهای نظامی مؤثری بهکار بردند
اما در مجموع، اصل ماجرا همان نافرمانی گروه تیراندازان از فرمان پیامبر (ص) و رها کردن تپۀ استراتژیک است که به دشمن فرصت یک ضد حمله موفق را داد و باعث آسیب جدی به نیروهای مسلمان شد.